WIE is WIE


De dienst algemene heelkunde uit het AZ Oudenaarde bestaat uit twee chirurgen gespecialiseerd in abdominale chirurgie. Na hun opleiding tot algemeen chirurg sub-specialiseerden beiden zich nog verder in de abdominale chirurgie, dit in internationaal gereputeerde ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Minimaal invasieve chirurgie is een van de speerpunten.

Artsen

foto Stijn De Sutter

Dr. De Sutter is algemeen chirurg met subspecialisatie in de bariatrische-, buikwand- en colorectale chirurgie. Hij begon zijn opleiding chirurgie in Gent, waar hij onder begeleiding van dr. Filip Muysoms zich kon verdiepen in de buikwandchirurgie. De opleiding tot algemeen chirurg werd beëindigd in Nederland in 2015. Daarna specialiseerde hij zich verder in de maag- en darmchirurgie met een fellowship in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Erna volgde een fellowship op de dienst van prof. Piet Pattyn in het UZ Gent voor colo-rectale chirurgie en slokdarmchirurgie. Zich verder verdiepen in de obesitaschirurgie deed dr De Sutter eerst bij prof. Yves Van Nieuwenhove. Erna volgde nog een fellowship in het AZ Sint Jan te Brugge bij dr. Bruno Dillemans, daar kwam naast de primaire bariatrische chirurgie eveneens de bariatrische revisiechirurgie, de ‘heroperaties’, uitgebreid aan bod. Hij blijft een goede band behouden met zijn vroegere leermeesters via onder andere een consulentschap in het UZ Gent en met maandelijkse internationale besprekingen over obesitaschirurgie in het AZ Sint Jan.

foto Tom Henckens

Dr. Henckens vervolmaakte zijn opleiding algemene chirurgie aan de vrije universiteit Brussel. Zich verdere bekwamen in de maag- en darmchirurgie deed hij met een fellowship in het UZ Gent bij prof. Pattyn. Daar kon hij zich eveneens bekwamen in de obesitaschirurgie. Dr. Henckens is nog steeds werkzaam als consulent in het UZ Gent.

Missie

Hun missie is om patiënten te helpen door hun lokaal de best mogelijke zorg te bieden, dit volgens de meest recente technieken en standaarden. Hierbij worden alle mogelijkheden van de klassieke chirurgie en minimaal invasieve chirurgie benut zoals laparoscopie, single incision laparoscopie of natural orifice endoscopie. Zij werken in multidisciplinair teamverband waardoor de patiënt ook steeds met teams uit andere disciplines besproken wordt. De best mogelijke resulaten worden na gestreefd en complicaties worden niet getolereerd.

Met hun consulentschap in onder andere het UZ Gent houden zij een vinger aan de pols van de meest recente ontwikkelingen in de chirurgie. Dit laat toe om complexe kankers, zoals slokdarm- pancreas en leverkanker, te opereren in een referentiecentrum. Zo kunnen patiënten hun diagnose en voorbehandeling lokaal in het AZ Oudenaarde krijgen, wordt de operatie en de directe postoperatieve opvang in een referentiecentrum gedaan (slokdarmchirurgie bij prof. Pattyn in het UZ-Gent, lever- en pancreaschirurgie bij dr. Van Den Bossche in het ASZ Aalst) en kan het verdere postoperatieve herstel opnieuw in AZ Oudenaarde gebeuren. Patiënten met complexe kankers kunnen zo ook lokaal met de best mogelijke zorg behandeld worden.

Zij streven eveneens een vlotte en duidelijke communicatie naar de huisartsen na. De goede samenwerking tussen huisartsen en chirurgen garandeert dat de patiënt ook na zijn ontslag uit het ziekenhuis de beste opvolging krijgt.